Lifestyle

Da li ste probali najukusniju krempitu? Evo prilike! Donosimo vam najbolji recept za kremasti kolač!

Svi obožavamo krempitu, ali je rijetko ko može savršeno napraviti. Da biste pripremili najkremastiji kolač potreban vam je provjereni recept, zato vam ga u cijelosti prenosimo.

Sastojci:

7 jaja
350 grama šećera
1 vanilin šećer
220 grama brašna
1,5 l mlijeka
500 ml slatke pavlake
sok 1 limuna
3 kašike ruma

Priprema:

– Pripremite kore za krempite ili uvaljajte lisnato tijesto, pa ga ispecite u rerni, te ga pustite da se potpuno ohladi i presjecite na pola. Razdvojite bjelance od žumanca, pa žumancima dodajte polovinu od ukupnog šećera (175 g).

U drugoj posudi umutite bjelance pa im pred kraj mućenja polako dodajte ostatak šećera (175 grama). Umutite žumance sa šećerom, vanilin šećerom, rumom i limunovim sokom. Dodajte mu brašno i oko 200 ml od ukupne količine mlijeka.

U dubljoj posudi nek provri ostatak mlijeka pa ga sklonite s vatre i uz stalno miješanje ulijte smjesu sa žumancima. Vratite na vatru i kuvajte oko 10 minuta, uz stalno miješanje, kako biste dobili gusti slastkasti krem. U vruć krem pažljivo umutite bjelance.

Koru za krempitu položite u dublji pleh za pečenje, pa na nju sipajte kuhani krem, poravnajte i pustite da se potpuno ohladi.

Na ohlađeni krem dodajte umućenu slatku pavlaku, ravnomjerno razmažite i prekrijte drugom korom za krempite koju ste isjeckali na komade. I za kraj oštrim nožem isjecite sve krempite pa ih pospite šećerom u prahu.