Prženje u dubokom ulju nije zdrava varijanta pripreme hrane. Takođe, mnogi u ćufte stavljaju hleb ili prezle. Time se povećava količina dobijenih ćufti, ali se pošteno povećava i njihova kalorijska vrednost. Evo predloga za zdravu varijantu ćufti. One su za nijansu suvlje od klasičnih ćufti, jer nemaju hleb i ne peku se u ulju. Ipak, sveže pripremljene i uz dobar prilog od povrća, veoma su ukusne.
Potrebni sastojci za ćufte
– Crni luk, 1/2 glavice, 65 g
– Beli luk, 2 čena, 8 g
– Šargarepa, sveža, 1 komad, 70g
– Junetina, nemasna, mlevena 500g
– Belace, od 1 jajeta
– Senf, 1 kafena kašika
– So, 1 ravna kafena kašika
– Biber, 1/4 kafene kašike
– Peršun list, 1/2 kafene kašike
– Maslinovo ulje, 1 supena kašika
Kako se prave sočne ćufte iz rerne
Očistiti i sitno naseckati luk. Šargarepu krupno izrendati. Pomešati sve sastojke, osim ulja. Rukama dobro izmešajte da se svi sastojci ravnomerno rasporede.
Od dobijene mase, formirajte 12 jednakih loptica. Svaku lopticu dlanovima blago spljoštite. Pleh od rerne obložiti papirom za pečenje, pa poređati ćufte.
Potrebno je svaku ćuftu premazati malom količinom ulja. Peći u zagrejanoj rerni 15 do 20 minuta na 250 C.
Dobije se 12 ćuftica, a kalorijska vrednost jedne je samo 82 Kcal. Četiri ovakve ćuftice imaju istu kalorijsku vrednost kao 50g kupovnog pomfrita. Upotpunite ovaj ručak nekim prilgom od povrća ili svežom salatom.