Ako počinjete da gubite na težini, važno je odabrati pravu hranu koju ćete konzumirati. Među onima koje mogu biti veoma korisne za topljenje masti su banane. Evo kako vam pomažu da smršate.
Mogu vam pomoći da se izborite sa potrebom za slatkišima
„Kada živite ili radite u stresnom okruženju, nivoi korizola su visoki, zbog čega žudite za hranom punom šećera“, rekla je dr Sandra El Hadž. „To je jedan od glavnih razloga zašto ljudi dobijaju na težini. Banane mogu pomoći da se izbegne želja za šećerom, pre svega zato što daju telu velike količine magnezijuma, koji pomaže u kontroli nivoa stresa, a siti ste duže od banana“, dodala je ona.
Povećavaju unos vlakana
Svi već znaju da vlakna mogu da nam pomognu da smršamo, a pošto su banane pune vlakana, dugo smo ih puni i izbegavamo prejedanje. „Banane su odličan izvor vlakana i svaka banana sadrži veliku količinu vlakana u poređenju sa količinom kalorija koju ima“, kaže dr Don Grandt. “Telu je potrebno mnogo vremena da svari vlakna, zbog čega se duže osećate siti”, dodaje on.
Poboljšava osetljivost na insulin
Možda ste čuli da šećer u bananama može biti štetan, posebno ako pokušavate da smanjite unos ugljenih hidrata, ali iako sadrže prirodni šećer, banane mogu da poboljšaju osetljivost na insulin. „Banane poboljšavaju osetljivost na insulin, što pomaže telu da bolje razgradi glukozu, a samim tim pomaže i pri gubitku težine“, kaže nutricionista Trista Best. „Banane su odličan izvor otpornog skroba, koji pozitivno utiče na insulinsku rezistenciju“, dodao je on.
Olakšavaju trening
Ništa ne pomaže u uklanjanju sala sa stomaka kao pravilna vežba. Zahvaljujući bananama, naša ishrana ostaje uravnotežena, a rezultati vežbanja postaju vidljivi. „Vaši treninzi mogu biti efikasniji jer ćete osećati manje grčeva u mišićima. Oni, pak, mogu biti povezani sa disbalansom elektrolita, posebno kalijuma, a banane su pune kalijuma“, kaže Best.
Smanjuju apsorpciju šećera
Dok žute banane imaju neke koristi za telo, one malo manje zrele su mnogo korisnije za uklanjanje masti. „Nezrele banane su bogate kvalitetnim skrobom i imaju vrlo malo šećera“, kaže dr Madatupalajam Madhankumar. „Ovaj skrob je neprobavljiv i ponaša se kao vlakna. Takođe smanjuje apsorpciju šećera“, dodaje on. „Što je banana zelenija, to sadrži otporniji skrob“, kaže nutricionista Silvija Karli. „Otporni skrob pomaže u kontroli metabolizma ugljenih hidrata što poboljšava kontrolu šećera u krvi, a takođe pomaže varenje. Osim toga, nezrele banane sadrže istu količinu vitamina i minerala kao i zrele“, dodala je ona za Eat this.