Njemu su bukvalno pale pare s neba: Iz krova u Parizu nikao crni tartuf, cijena pečurke 5.000 eura za kilogram
Veliko oduševljenje zavladalo je među francuskim gurmanima kada je na jednom pariskom krovu otkriven veliki divlji tartuf.
Veruje se da je otkriće tartufa pod stablom graba u vrtu na krovu zgrade blizu Ajfelovog tornja, prvo takve vrste u glavnom gradu Francuske.
Tartufi obično rastu puno južnije, u mediteranskoj klimi i iz zemlje ih vade posebno izdresirane svinje ili psi.
Cijena te aromatične pečurke nedavno se udvostručila, na 5.000 eura za kilogram.
Zimski crni tartuf otkriven u Parizu nije najskuplja vrsta iz te skupine pečuraka, ali kuvari je izuzetno cijene i koriste u kombinaciji sa školjkama, kobasicama i krompirima.
Stručnjaci u francuskom prirodnjačkom muzeju kažu da je izvanredno što je tartuf uspeo tako daleko od svog prirodnog staništa.
– Otkriće ovog divljeg tartufa predivan je primjer važnosti krovnih vrtova ili zelenih krovova za urbanu bioraznolikost – saopštio je muzej.
Stručnjak za gljive profesor Mark-Andre Selos, ističe da je pojava tartufa u jednom sjevernom gradu “izuzetna”.
– To pokazuje da se to opet može dogoditi i da je moguće uzgojiti tartufe na pariskim krovovima – izjavio je.
Francuska prijestonica pokušava da podstakne urbano vrtlarstvo, a cilj je u iduće dve godine pretvoriti krovove poslovnih zgrada i ostale prostore u 405.000 kvadratnih metara vrtova.
Izvor:telegraf.rs