Zanimljivosti

20 Zanimljivih činjenica #1

1. Ako utrljate luk od nogu – u roku od 30 do 60 minuta ćete osjetiti i njegov okus.

2. Puž može spavati 3 do 4 godine – tokom kojih ne treba hranu da preživi.

3. Žirafa može živjeti bez vode duže nego deve.

4. Pjesme grbavih kitova se mogu dramatično promijeniti iz godine u godinu, ali svaki kit u oceanu uvijek pjeva istu pjesmu kao i ostali

5. Snaga potrebna za uklanjanje noge iz živog pijeska pri brzini od jednog centimetra u sekundi će zahtijevati istu količinu snage kao da podižete osrednji automobil.

6. Ako bi zadržali zlatnu ribicu u mraku, ona bi postala mnogo svjetlija. A da u hrani koju jede nema boje, postala bi potpuno bijela.

7. U Kanadi se nalazi više jezera nego u svim ostalim državama na svijetu – zajedno. Ova država je dom za oko 60% svjetskih jezera.

8. Ostrige mogu prelaziti iz muškog u ženski spol (i obratno).

9. U prosjeku, muškarci su snažniji od žena za 30%, pogotovo u gornjem dijelu tijela.

10. Pećine dišu. Udahnu i izdahnu velike količine zraka kada se pritisak na površini mijenja, i zrak juri u ili izvan pećine pokušavajući uspostaviti balans.

kolibri

Kolibri zamahne svojim krilima čak do 80 puta u sekundi. Srce im ima 400 do 500 otkucaja, uz 250 udaha u minuti. Lakši su od novčića. Takođe, kolibri je jedina ptica na planeti koje može da leti unazad.

11. Iako su šanse da vas pogodi meteor vrlo slabe, ipak se i to desi: 21. Juna 1994. godine, Jose Martin se vozio sa suprugom blizu Madrida kada je 1,4 kg težak meteor pao na vjetrobransko staklo, savio volan i završio na stražnjem sjedištu. Martin je slomio prst dok je njegova supruga prošla neozlijeđena.

12. Kada je Anders Celzij (1701-1744) stvorio Celzijevu skalu, ona je bila naopako – 0 ℃ je bila tačka ključanja vode i 100 ℃  tačka smrzavanja. U godini Celzijeve smrti, Carolus Linnaeus je obrnuo skalu.

13. Kada se bace na čvrstu površinu, staklene i metalne kugle će odskočiti više od gumenih. Razlog tome je taj što se gumene kugle deformišu kada udare od površinu, i ponovo se vraćaju u svoj primarni oblik kada se odbijaju – zbog čega gube energiju.

14. Prije 65 miliona godina, pad meteora u Chicxulubu, Meksiko izazvao je hiljade metara visoke megacunamije. Neki naučnici smatraju da je upravo ovaj meteor bio uzrok izumiranja dinosaura.

15. Zvuk putuje mnogo brže kroz čelik nego što putuje kroz zrak: zvuk putuje 5100 m/s kroz čelik, 1.480 m/s kroz vodu i 330 m/s kroz zrak.

16. Kada zamahnete bičem u vazduhu, oštri zvuk koji nastane je zapravo zvuk probijanja zvučnog zida, jer je bič prvi objekat (koji je napravio čovjek) koji može probiti zvučni zid.

17. U ovom trenutku, Zemlja je usred ledenog doba koje je počelo prije cca 2,58 miliona godina. Trenutno se nalazimo u interglacijalnom razdoblju koje je započelo prije 10.000 do 15.000 godina, a može trajati i narednih 50.000 godina prije nego što globalna glacijacija ponovno počne.

18. Više insekata živi na samo jednom kilometru kvadratnom plodnog tla, nego ljudi na cijeloj planeti.

19. Svake sekunde, 40-50 munja udari širom svijeta (1.4 milijarde munja godišnje). U prosjeku, oko 25% ovih munja pogodi tlo.  Mjesto gdje se najčešće javljaju je kod malog sela Kifuka u Kongu – godišnji prosjek je 158 munja na kilometar kvadratni.

20. Prosječno ljudsko tijelo sadrži 96.540 km (60.000 milja) krvnih sudova (kada bi se svi povezali u jednu ravnu liniju). Dužina Zemljinog ekvatora je oko 40.070 kilometara.