Zanimljivosti

Istina o gaziranoj vodi: Čaša ili dvije dnevno imaju slijedeće efekte

117views

Prirodne gazirane mineralne vode imaju stabilan mineralni sastav i sadrže više otopljenih mineralnih tvari od ostalih voda. U zavisnosti od sadržaja natrijuma, hlorida, kalcijuma, joda, kalijuma i drugih elemenata,  definisan je njihov ukus i brojna ljekovita svojstva na organizam.

Preporučuju se kod  fizičkih aktivnosti, pojačanog znojenja, te kod već izražene dehidratacije organizma.

Gazirana voda je izvrstan osvježavajući napitak koji hidrira tijelo, ali ima i druge povoljne zdravstvene učinke: pomaže u smanjenju prekomjerne tjelesne težine, olakšava pražnjenje stolice, poboljšava funkciju bubrega, regulaciju tjelesne temperature, koncentraciju i podstiče raspoloženje.

 

PH gazirane vode je 3-4, što znači da je blago kisela.

Međutim, pijenje kiselog napitka poput gazirane vode ne čini vaše tijelo kiselijim, već ga alkalizuje.

 

Hormon gladi grelin i hormon sitosti leptin djeluju na receptore u grlu i stomaku stvarajući osjećaj manjeg ili većeg apetita. Gazirana voda djeluje na povećanje leptina i povećava osjećaj sitosti. Zato čaša ili dve gazirane vode uz obrok smanjuje apetit i korisna je za sve vrste dijeta.

Gazirana voda stimuliše iste nervne receptore kao senf, stvarajući prijatan osjećaj zalivanja u ustima koji aktivira naše reflekse gutanja. Zato čaša ili dvije gazirane vode može da ublaži posljedice upale grla.

 

Dijetetičari na čuvenoj Mejo klinici, Dženifer Nelson i Katerina Zeratski, kao i Dženifer MekDanijel, stručnjak za ishranu sportista, ističu da je gazirana voda povoljna za naše zdravlje.