Italijanski pljosnati hleb sličan našoj pogači jeste fokača. Peče se na tradicionalni način u rerni, ali se razlikuje po tome što se odozgo ukrašava začinskim biljem.
Sastojci:
-500g brašna
-100ml mlakog mleka
-200ml mlake vode
-100ml maslinovog ulja
-1 suvi kvasac
-1 kašičica šećera
-1 kašičica soli
-Ruzmarin
-Malo krupne morske soli
Priprema:
U mlako mleko stavite kvasac, šećer i kašiku brašna da kvasac proradi. Zatim umešajte toplu vodu, brašno, ulje i kašičicu soli. Prekrijte testo providnom folijom i ostavite da naraste. Testo izlijte u pleh obilno podmazan maslinovim uljem. Prstima prođite celu površinu testa koju ste prelili sa još malo ulja, pospite krupnom soli i listićima ruzmarina. Ostavite da odstoji još pola sata pre pečenja te je ubacite u zagrejanu rernu na 200 stepeni i pecite oko pola sata.
Prijatno!
Foto: Bakina vanglica