Ovoga puta govorimo na tapetu je Danska kuhinja i pokazujemo vam kako se pravi mesni rolat na danski način, kao i fileti lososa.
Recept 1 – Mesni rolat
Priprema
1. Mljeveno meso pomiješajte sa soli, biberom, razmućenim jajima, krušnim mrvicama, peršunom, mljevenom suhom šunkom i sve dobro izmiješajte.
2. Ovako pripremljeno mljeveno meso stavite na prozirnu foliju i pomoću folije oblikujte rolat.
3. Mesni rolat stavite na uljem namazan pleh, maknite prozirnu foliju i pecite u rernu zagrijanu na 220°C oko 15 minuta.
4. Nakon toga rolat prelijte pivom, pokrijte aluminijskom folijom, snizite temperaturu na 180°C i nastavite peći još oko 50 minuta. Nakon toga foliju maknite i rolat pecite još oko 15 minuta da dobije lijepu svijetlosmeđu boju.
5. Pečeni mesni rolat izvadite iz pleha, malo ohladite pa je narežite na odreske.
Posluživanje – Uz mesni rolat dobro je poslužiti krompir salatu.
Savjet – Mesni rolat prije pečenja možete premazati razmućenim jajem. Ukoliko se dio mesnog rolata ohladi, narezani su odresci odlični u sendvičima sa sirom, majonezom i zelenom salatom.
Recept 2 – Fileti lososa u finom sosu
Priprema
1. Krompir ogulite, narežite na veće komade, posolite, prelijte uljem i dobro promiješajte.
2. Stavite peći u pećnicu zagrijanu na 200 °C oko 25 minuta.
3. Maslinovom ulju dodajte limunov sok i 1 kašiku soli. Promiješajte, a zatim pripremljenom mješavinom premažite filete lososa.
4. Krompir izvadite, stavite na isti pleh uz krompir s kožom prema dole.
5. Nastavite peći u pećnici oko 10-15 minuta.
6. Za to vrijeme pripremite sos.
7. Na zagrijanu tavu stavite maslac, dodajte brašno, šećer i miješajte dok se maslac potpuno ne otopi i ne poveže s brašnom.
8. Dolijte mlijeko i konstantno miješajte dok sos ne prokuha.
9. Posolite, dodajte limunov sok, senf, hren i kuhajte na laganoj vatri par minuta.
10. Ugasite, dodajte nasjeckani kopar, vrhnje za kuhanje, promiješajte i poslužite uz pečeni losos s krompirom.
Mala tajna – Prilikom pečenja lososa u pećnicu možete staviti posudicu s vodom, pa će na taj način riba ostati sočnija.
O Danskoj
Danska je bogata malim jezerima, kratkim rijekama, šumama i pašnjacima. Ima razvijeno ribarstvo, šumarstvo, poljoprivredu i stočarstvo, ali i industriju.
Glavni grad je Kopenhagen. Danas je jedna od pet najvećih izvoznika hrane na svetu, i između ostalog izvozi pivo, rakiju, dimljeni sir, šunku, kolače i peciva, proizvode od marcipana kao i keks od maslaca.
Prema jednoj izreci Šveđani jedu da bi pili, Norvežani jedu da bi živjeli, a Danci žive da bi jeli.
Danska kuhinja
Iako su im na jelovniku i jela drugih nacionalnih kuhinja, Danska kuhinja važi za najbolje i najkreativnije u Skandinaviji. Kako je Danska poljoprivredna zemlja okružena morem, sa razvijenim ribarstvom, ratarstvom, stočarstvom i mljekarstvom, tradicionalna kuhinja se razumljivo bazira na ribi, plodovima mora i mesu, ali i povrću, voću, mljeku i mlječnim proizvodima, posebno siru i jogurtu.
Danci obožavaju jaku, kaloričnu i masnu hranu, pa tako Danska kuhinja u jela od ribe i mesa obavezno dodaje i jake priloge od povrća, ali i voća. Među omiljenim umacima je tradicionalni umak od maslaca, senfa, rena i sjeckanih kuvanih jaja koji se najčešće služi uz kuvanu ribu, a među prilozima je i krompir. Neizostavni krompir služi se kuvan i posut začinskim biljem ili pečen, a vrlo često i pržen sa šećerom. Među čestim prilozima uz meso su i dinstane jabuke, suve šljive i crveno zelje.
Od ribljih jela najpopularniji su kuvani bakalar sa slanim krompirima i umakom od senfa, list u maslacu sa slanim krompirima. Od mesnih jela Danci najviše vole ćufte od mješanog mesa sa kuvanim krompirima ili salatom od krompira i umakom, hrskavo svinjsko pečenje obilno preliveno umakom od pečenja, ćuftice od svinjskog mesa sa pirinčem.
Danska kuhinja je poznata i po usoljenim i mariniranim haringama koje se spremaju sa bezbroj dodataka poput paradajza, začinskih trava, bijelog luka i šerija. Spremanje haringi ima neobično dugu tradiciju pa je tako nekad svaka domaćica imala svoj tajni recept koji se prenosio sa majke na kćerku, a i dan danas ih nekoliko firmi proizvodi po strogo čuvanoj recepturi.
Među poslasticama su neizostavne male krofne, medenjaci, pecivo sa marcipanom, kao i kolač od jabuka punjen marmeladom i posut brašnom prženim u maslacu. Među omiljenim danskim malim jelima je svojevrsni hot-dog od nacionalnog specijaliteta, crvene kobasice.
Ako vas put nanese u Dansku, obavezno posetite Karlsbergov muzej piva, u kojem više od 150 000 posetilaca godišnje uživa u najvećoj zbirci pivskih flaša na svetu.