500 grama finog domaćeg meda,
2 srednja i jedan veći korijen đumbira,
sok od jednog limuna,
4 češnja bijelog luka.
Postupak:
Korijen đumbira naribajte (oguljen), potom iscijedite sok od limuna ili plod limuna pa narežite na ploške.
Bijeli lik sitno nasjeckajte.
Sve sastojke stavite u staklenku s medom. Napunite malo više od pola staklenke.
Limun i đumbir će ispustiti sok.
Ostavite sve sastojke da odstoje jedan dan, zatim staklenku do kraja dopunite medom.
U slučaju da ste bolesni ovaj lijek je potrebno uzimati tri puta dnevno po jednu žlicu. Kod prevencije i jačanja imuniteta dovoljno je uzeti jednu do dvije žlice.
Znanstvenici istraživači Odjela za javno zdravlje u Kerali u Indiji su ispitivali uspješnost antimikrobne aktivnosti đumbira, meda, limuna i češnjaka protiv bakterije Streptococcus mutans.
“Ispitivali smo različite kombinacije ova 4 sastojka i ustanovili smo da češnjak pokazuje najveću aktivnost protiv bakterija i inhibira njihov rast, a još veću zonu inhibicije pokazuje u kombinaciji s limunom”, zaključuju znanstvenici.
Ovi rezultati pokazuju da je običnu prehladu najbolje liječiti prirodnim sastojcima poput češnjaka, đumbira, limuna i meda koji će svaki na svoj način pridonijeti zdravlju organizma.
Prekomjerno korištenje antibiotika u takvim situacijama može biti štetno i poticati opasnu rezistenciju bakterija na antibiotike.