Čokolada je vjerovatno najpoznatiji slatkiš na svijetu. Ne odoljevaju joj ni djeca ali ni odrasli, pa čak nane i dede. Čokolada je preplavila čitavu planetu svojim slatkim ukusom. Nakon ovih zanimljivosti, vjerovatno će Vam poći voda na usta i poželećete da otrčite do najbližeg mjesta gde možete naći čokoladu.
1. Prvi put je otkrivena u Anazomu i Centralnoj Americi. Zrna su uzeta sa drveta kakaa, a zatim pržena i izmrvljena.
2. Da li ste znali da žene jedu gotovo duplo više čokolade od muškaraca?
3. Ne hranite ljubimce čokoladom! Čokolada je štetna, pa i otrovna većini životinja, a kod pasa može izazvati napade i smrt.
4. Između 40 i 50 miliona ljudi na svetu živi od ove industrije, njih preko 17.000 samo u Belgiji.
5. Postoje zapisi o tome da je Napoleon uvijek morao imati čokoladu uz sebe, pogotovo tokom vojnih operacija.
6. Kakao se suši 7 dana na suncu pre nego što se isporuči bilo kom od proizvođača čokolade.
7. Vjerovali ili ne, za sada ne postoji nijedan oblik alergije na čokoladu!
8. Potrebno je 3 do 5 godina da bi drvo kakaa proizvelo zrna.
9. Zrna kakaa su mogli da priušte samo bogati negde do sredine XVIII vijeka.
10. Postoji oko 500 ukusa čokolade. Čokolada je previše kompleksna da bi mogla vještački da se proizvodi, za razliku od ukusa jagode i vanile kod kojih je ovo vrlo jednostavan proces.
11. Čokoladu je u SAD donio 1765. godine John Hanan?
12. Svojevremeno jedan ljekar je prepisao pacijentu čokoladu kao lek protiv određene bolesti?
13. Čokolada sadrži antioksidanse koji pomažu u borbi protiv nekih bolesti
14. Čokolada sadrži gvožđe i magnezijum
15. Asteci i Maje su koristili zrna kakaa kao novac.
16. Jedan od prvih načina na koji je upotrijebljena bio je takav da su mljevena zrna poslužila za pravljenje aromatičnog pića.
17. Afrika proizvodi najviše čokolade.
18. Crna čokolada ima mnogo bogatiji ukus od mliječne čokolade, zbog visokog procenta kakaa.
19. „Hershey’s“ je jedan od najstarijih proizvođača čokolade.
20. Švajcarci drže rekord, prosječan stanovnik pojede oko 10 kg čokolade godišnje. Švajcarci također imaju najmanje zabilježenih slučajeva srčanog udara.
21. Ako ste se do sada odricali čokolade s namjerom da snizite svoj LDL holesterol, uzalud ste se žrtvovali. Istina je da čokolada sadrži kakao maslac koji je pun zasićenih masti, većina tih masti dolaze iz stearinske kiseline zbog čega se čokolada uglavnom ne podiže visinu LDL-a, kod nekih je ljudi čak i snižava
22. Istina je da čokolada sadrži određen procenat kofeina, ali ne toliko visoko koliko se često vjeruje. Jeste li još nekad vidjeli da je neko zamjenio kafu sa čokoladom?
23. Roditelji se uglavnom boje da će djeca od čokolade „poluditi“, međutim, veliki broj naučnih ispitivanja koja su se bavila time, nisu pronašla nikakvu vezu između šećera u ishrani i hiperaktivnosti kod dece tako da roditelji slobodno mogu da se opuste i puste djecu da uživaju u čokoladi (naravno ne u onoj sa alkoholom ili energetskim pićima)
24. Mnogi smatraju da čokolada oštećuje zube i stvara karijes, međutim ispitivanja su pokazala da obični kristalni šećer mnogo gore utiče na zube od čokolade.
Dakle slobodno nastavite da uživate u ovom slatkišu, čak preporučujemo da odmah odete do police gdje Vam stoji čokolada i zasladite se sa svojim najbližima!!!
Izvor: portal mladi