RECEPT za punjeni krompir sa kobasicama. Odličan za ručak ili večeru, uz kajmak, sir, ajvar, salatu dopašće se svima.
Foto: Promo
Sastojci i priprema:
– oko 1 kg. krupnijih krompira
– 1 kobasica (potkovica)
– 5 – 6 kašika mleka
– 150 gr. trapista sira ili bilo kojeg topljenog
– so
Krompir birajte krupniji, operite mu dobro ljusku, najbolje istrljati četkicom ili sunđerom (ljuska je jako fina za pojesti u ovoj kombinaciji). Na veliku tepsiju od rerne staviti foliju, pa ređati polutke krompira koje je potrebno posoliti s obe strane.
Peći prekriveno folijom, u već zagrejanoj rerni, na 240 stepeni dok krompir ne omekša (pazite da se ne osuši).
Pred kraj pečenja iseckati kobasicu na kockice i ispržiti u sopstvenoj masnoći. Pržiti kratko da se ne skore tj. dovoljno je da puste svoju masnoću i blago porumene.
Pečenom i još vrućem krompiru vaditi sredinu sa malo zaobljenijom kašikom. Treba da se dobiju čamčići, koji u sebi imaju sasvim malo krompira uz ljusku.
Izdubljen krompir stavljati u činiju, dodati mleko, izgnječiti i dodati kobasicu sa masnoćom. Izmešati pa ako je potrebno dosoliti. Umešati i izrendan trapist, ne sve jer je potrebno vrlo malo ostaviti i da se odgore pospe.
Nadevom puniti čamčiće i odgore posuti trapistom. Staviti u zagrejanu rernu na 5 – 7 minuta, ili koliko je dovoljno da se sir u filu i odgore rastope.
Poslužiti obavezno dok je toplo. Prijatno!