Postoji li nešto ljepše od mirisa svježe pečenog domaćeg kruha?
Iako kruh mnogi optužuju da je kriv za debljanje, to nije istinito. U kruhu se ne nalaze samo kalorije već i proteini, vitamini i masti koji su potrebni našem tijelu. Problem najčešće prave razni aditivi koji dolaze u kupovnom kruhu, a da biste ih izbjegli, napravite sami svoj kruh.
Za vrhunski bijeli kruh vam je potrebno: 500 grama glatkog brašna, 475 ml tople vode, sedam grama suhog kvasca, kašičica šećera ili meda, kašičica soli i dvije kašike maslinovog ulja. Pomiješajte sve sastojke u jednoj posudi, s tim da vodu i brašno dodajete lagano i miješajte sve dok smjesa ne postane jednolična.
Potom tijesto dobro izmijesite, pokrijte krpom i stavite na toplo da se kvasac razradi i da se tijesto počne dizati. Kad se tijesto digne, još jednom premijesite i stavite u užu i višu posudu za pečenje koju ste namastili i nabrašnili, pa sve to u rernu prethodno ugrijanu na 200 stepeni.
Pecite kruh oko 30 minuta. Ako želite integralni kruh samo izmijenite omjere i ubacite 300 grama raženog ili integralnog pšeničnog brašna.