Preporučujemo vam da jedete na pijacama, jer se tamo hrana priprema pred vašim očima, a i dosta je jefitnija u odnosu na onu koju ćete naći u restoranima. A da ne govorimo o ukusima, koja će sasvim sigurno izenaditi vaša nepca. Zabluda je da su sva indijska jela prezačinjena, iako, naravno ima i takvih. Indijac će reći da nisu njihova jela prezačinjena nego da su naša bezukusna.
U svakom slučaju ne možete reći da ste bili u Indiji i stvarno doživeli njen duh ako niste probali 9 specijaliteta indijske kuhinje o kojima će nadalje biti reči.
SAMOSA
Iako ju je u Indiju doneto uz prodor islama i Mogulskog carstva, ovo jelo se toliko popularizovalo da je postao neizostavni deo indijske tradicije. U pitanju je samosa. Može se jesti kao užina, kao meze, ili glavno jelo. Predstavlja jedno od najpoznatijih vegetarijanskih specijaliteta, iako postoje i verzije punjene sa mesom, ipak se više jedu oni sa povrćem ili sirom.
Samosa je testo prženo u dubokom ulju punjeno sa povrćem. Za dodatan ukus se može napraviti i tamarind pasta. Testo se prži dok ne postane hrskavo i rumeno. A punjenje se obično sastoji od krompira, sočiva, graška, belog i crnog luka, mlevenog mesa, sira. Nemojte se iznenaditi ako budete videli samosu punjenu nudlama.
ROGAN JOSH
Rogan josh potiče iz Kašmira i odatle je prenet u Indiju, gde su ga Indijci sebi prilagodili i unapredili. Pravi se od dinstane jagnjetine isečene na kocke, dodaje se crni luk, vlašac ili beli luk, jogurt i đumbir.
Kada se povrće i meso prodinstaju, onda se stavljaju začini: klinčić, lovorov list, kardamom i cimet. Ako želite tradicionalniju kašmirsku verziju dodajte čili, od koje će jelo poprimiti prepoznatljivu crvenu boju. Ukoliko smatrate da bi vam to bilo previše, ovo jelo će sasvim dovoljno biti začinjeno i bez čilija.
BIRIJANI
Koji god deo Indije da posetite nema šanse da na jelovnicima ne zateknete birijani. Ovo jelo je osvojilo čitavu južnu Aziju, a svuda je malo drugačijeg ukusa. Jelo je zapravo veoma prosto i možete ga sami napraviti.
Naime, birijani se pravi od belog pirinča i meša se sa jajima, mesom ili povrćem. Možete se opredeliti za jedno ili za sva tri, jelo u potpunosti prilagođavate sebi. Ono što ovo jelo ipak čini specifičnim jesu začini: šafran i kari, koji se uvek dodaju i daju jelu tu posebnu aromu.
Birijani je poreklom iz Arabije i raširilo se celim Azijskim i Afričkim kontinentom, tako da nije specifično samo za Indiju. Možete ga jesti i na Tajlandu, Filipinima, Južnoafričkoj republici, Singapuru, Indoneziji i Burmi.
PUTER PILETINA
Puter piletina se tradicionalno sprema u ovalnoj peći od gline, u Indiji poznatija kao tandur. Ali pored toga može se grilovati, peći ili pržiti, ali računajte da će i ukus tada biti malo drugačiji.
Soft se pravi od paradajza, belog luka i kardamona. Ovi sastojci se kuvaju dok se ne sjedine u crvenu kašu. Pulpa se pročisti i onda ostaje samo tečni soft, kome se dodaje puter, khoa (mlečni proizvod nalik na siru). Za kraj, ovo već ukusno jelo treba začiniti sa prstohvatom kumina, klinčića, cimeta, korijandera, bibera i asafoetide.
Ovo je samo osnovni recept koji je potekao iz Pandžaba. Svaki region se razlikuje po recepturi ovog jela i svuda mu se dodaju različiti začini ili dodaju još neki sastojci.
DOSA
Dosa je jelo koje potiče iz južnog dela Indije; međutim, toliko je ukusno da se veoma brzo proširilo sve do severa, te predstavlja jelo koje možete probati u bilo kom gradu ovog potkontinenta.
U suštini, dosa predstavlja palačinku, ali to nije obična palačinka i sigurno nije onakvog ukusa na koji ste se navikli. Naime, sprema se od fermentisanog testa od pirinča i urada, odnosno crnog sočiva. U Indiji generalno se dosta jela pravi upravo od sočiva, jer se brzo kuvaju i prilično lako spremaju.
Služi se sa čatnijem (sos ili osnova za sos koja se sastoji od krastavaca, jogurta, kikirikija, mente i paradajza) ili sa gulašem od povrća.
U ovoj zemlji se uopšte ne jede hleb onako kako smo mi navikli, već se obično pravi u obliku palačinke i prilično je tanak i hrskav. Peku se ili na tavi ili u dubokom ulju.
MATAR PANEER
Matar Paneer nam dolazi sa severa Indije i predstavlja jedno od najpoznatijih vegetarijanskih jela u ovoj državi. Za osnovu se uzima beli pirinač koji se kuva odvojeno od ostatka jela. Ostali sastojci su grašak, domaći sir (paneer), sos od paradajza i mešavina ljutih začina.
Umesto pirinča može se jesti i sa nekom vrstom indijske testenine kao što su: naan, paratha, poori ili roti u zavisnosti od regiona u kome se nalazite.
Ovde nije uopšte teško naći sir domaće proizvodnje. Kao što već možda znate, krave su u Indiji svete životinje. One slobodno šetaju njihovim ulicima i imaju takoreći status kućnih ljubimaca. Ljudi ih maze, daju im hranu, one daju mleko svojoj teladi, ali i ljudima, pa se tako pravi taj domaći sir. Upravo zato se krava smatra svetom životinjom, jer daje ljudima mleko.
MALAI KOFTA
Ovo veoma ukusno jelo predstavlja još jednu poslasticu za vegetarijance, kao i za one koji bi da probaju nove ukuse. Malai kofta označava vegetarijanske ćufte. One se prave od mešavine povrća: krompira, pasulja, šargarepe, graška i kukuruza. Svi sastojci se skuvaju pre nego što se sjedine, a onda im se doda biljni sir (tofu) ili sir sa sličnom teksturom, koji pomaže da se ćufte oforme.
Odlično se kombinuje uz paradajz sos i pirinač. Ćufte se mogu pržiti u dubokom ulju ili ispeći. U Indiji se malai kofta može naći na skoro svakom ćošku. Često ih prodaju na pijaci, a cena je prilično mala, tako da je nemoguće zaobići ih.
PANEER ČORBA
Ova čorba je izuzetno zdravo, a i ukusno vegetarijansko jelo. Ima dva osnovna sastojaka: paneer (domaći indijski sir) i spanać. Oni se kombinuju sa tradicionalnim indijskim začinima. Sir se proprži pre nego što se ubaci u čorbicu.
Čorbica je kremasta i lagana. Ima veoma lep ukus kada se jede tek skuvana, a pojedini smatraju da je još bolja kao hladna, jer onda još više osvežava – naročito u indijsko leto koje zaista ume da bude pretoplo. Čorba se odlično kombinuje sa indijskim hrskavim hlebovima ili testeninama o kojima smo ranije govorili.
PAPDI CHAAT
Pabdi Chaat ćete naći na severu Indije i u Bangladešu gde je veoma poznata poslastica. Sastoji se od paprija, to je kod nas nešto približno vaflu. Tome se dodaju leblebije, skuvani krompir, dahi jogurt, čatni sos i chaat masala (mešavina začina).
Ovo jelo je toliko popularno u Indiji da se neretko prave večernja okupljanja gde se ono pravi. Kod nas se naručuje pica, indijci jedu papdi chaat.
PRIJATNO!