1. Štiti srce
Smatra se da crno vino ima učinak na zaštitu kardiovaskularnog sustava, kao i da se redovitom konzumacijom (dakako, u umjerenim količinama) utječe i na smanjenje mogućnosti za razvoj srčanih bolesti.
2. Bori se protiv upala
Crno vino prepuno je polifenola, spojeva kao što su resveratrol, tanin i katehin, a to može zahvaliti prisutnosti pigmenta antocijanina. Naročito je vrijedan resveratrol koji se osim u vinu, odnosno grožđu, nalazi i u kikirikiju i tamnoj čokoladi, piše Zadovoljna.hr.
Prepoznata je vrijednost zbira polifenola koji se nalaze u vinu, a kao takvi prepuni su antioksidativnih i protuupalnih svojstava. Upravo je zato crveno grožđe, od kojeg se i radi crno vino, često sastojak krema za lice, naročito za kožu sklonu upalnim procesima kao što su akne i crvenilo.
3. Pooštruje um
Flavanoli u vinu mogu zaštititi tjelesne stanice koje podržavaju zdrave krvne žile – ključnu fiziološku korist koja može poboljšati dotok krvi u mozak i spriječiti razvoj štetnih naslaga na stanicama. Iako testiranja na ljudima još to nisu potvrdila, smatra se da ranije spomenuti resveratrol može spriječiti opadanje pamćenja koje je povezano sa starijom životnom dobi.
4. Može utjecati na dugovječnost
Kada je pak riječ o starijoj životnoj dobi, istraživanje koja je objavljeno 2014. godine (Widmer, Flammer, L. Lerman, A.Lerman), a koje je pratilo osobe tijekom nekoliko desetljeća, pokazalo je da je vrlo vjerojatno resveratrol, u kombinaciji s adekvatnom zdravom prehranom, razlog zbog kojeg su neki ljudi dugovječniji od drugih.
Upravo se zato preporučuje da se čaša crnog vina pije uz jela iz mediteranske kuhinje ili dobro balansirane obroke prema vlastitom nahođenju.
5. Poboljšava raspoloženje
Nije tajna da čaša vina poboljšava raspoloženje, no sada je to i dokazano. Naime, rezultati već ranije spomenutog istraživanja pokazali su da se ljudi lakše opuste i postanu bolje volje u okruženju koje smatraju negostoljubivim ako konzumiraju čašu vina.
Tada je njihovo raspoloženje bilo jednako onim ljudima koji su od početka provođenja pokusa bili izloženi ugodnoj i gostoljubivoj atmosferi.
Postoje li negativne strane konzumacije vina?
Kao i svaka hrana ili piće, i crno vino ima drugu stranu medalje. Dakako, pritom se misli na pretjeranu konzumaciju. Stručnjaci, kako je vidljivo, uvijek ističu i prednosti crnog vina, no kada govorimo o tome, misli se na povremenu čašu vina, ne na njegovo redovito ispijanje.
Upravo ćemo takvom ravnotežom našem tijelu omogućiti da uistinu iskoristi ono najbolje od vina.