Čija sjemenke su bile vijekovima uključene u ishranu Maja i Asteka. Danas, one privlače pažnju mnogih zbog svojih prednosti u očuvanju zdravlja i brojnih mogućnosti korištenja u kuhinji. Čija sjemenke su bogati izvor hranljivih materija i antioksidanata. Zbog svih korisnih strana ove biljke, trebalo bi da u svoju svakodnevnu ishranu uključite čija sjemenke, a ovo su razlozi zašto.
1. Omega 3 masne kiseline
Čija sjemenke su bogate polinezasićenim mastima, naročito omega 3 masnim kiselinama. U njihovom sastavu je čak 60 procenata omega 3, što ih čini jednim od najbogatijih izvora ovih masnih kiselina, naročito alfa-linoleinske kiseline. Omega 3 iz čija sjemenki pomažu u smanjenju upala, povećavaju kongitivne funkcije organizma i smanjuju povišeni holesterol.
2. Vlakna
Vlakna su povezana sa smanjenjem upala, snižavanjem holesterola i regulacijom probavnog sistema. Čija sjemenke su odličan izvor vlakana, i u samo dvije supene kašike ih ima čak 10 grama, a to je trećina preporučenog dnevnog unosa.
3. Antioksidanti
Čija sjemenke su bogate antioksidantima koji štite organizam od slobodnih radikala, starenja i kancera. Visok nivo antioskidanata u njima takođe utiče i na njihov dugačak vijek trajanja, te se mogu čuvati na polici i do dvije godine.
4. Minerali
Dvije supene kašike čija sjemenki sadrže 18 procenata preporučenog dnevnog unosa kalcijuma, 35 procenata fosfora, 24 procenata magnezijuma i oko 50 procenata mangana. Svi ovi minerali u velikoj mjeri utiču na prevenciju hipertenzije i održavanju tjelesne težine, i što je najvažnije, daju energiju organizmu.
5. Sitost
Čija semenke vam pružaju osjećaj sitosti i smanjiće želju za hranom između obroka. Kombinacija proteina, vlakana i njihovo pretvaranje u žele kada dođu u dodir sa tečnošću doprinose da se njihovom upotrebom smanji osjećaj gladi.
6. Nedostatak glutena
Čija semenke ne sadrže gluten niti slad. Zato se slobodno mogu koristiti u svim bezgluteinskim dijetama.
7. Zamjena za jaja
Spoljašnji omotač čija semenki nabubri kada dođe u dodir sa tešnošću i pretvara se u gel. One se zato mogu koristiti i kao zamjena za jaja kod snižavanja holesterola i povećanja nutritivnih vrijednosti hrane, naročito kod pečenja. Da bi dobili zamjenu za jaja, pomješajte jednu kašiku čija semenki sa tri kašike vode i ostavite da odstoji 15 minuta.
8. Organizam ih cijele vari
Za razliku od lanenog sjemena, koje je takođe bogato omega 3 kiselinama, vlaknima i mineralima, čija sjemenke se ne moraju prethodno samljeti da bi se koristile u ishrani ili kao odlična zamjena za jaja.
9. Dislipidemija
Nedavno istraživanje, objavljeno u Britanskom magazinu za ishranu, pokazuje da čija sjemenke, kao izvor masti u ishrani smanjuje broj triglicerida i nivo holesterola, a povećava HDL, odnosno takozvani ‘dobri holesterol’.
10. Regulacija šećera u krvi
Čija sjemenke igraju važnu ulogu u regulisanju nivoa insulina u organizmu, i mogu smanjiti abnormalno visok novo insulina u krvi.
Izvor: receptoor.com